Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Να, γιατί ο Ιερέας αρνήθηκε να βαφτίσει την τρίχρονη Λυδία – Τι απαντάει για το βίντεο που έχει προκαλέσει σάλο σε ολόκληρη την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ιερέας: Η διακοπή της βάπτισης της 3χρονης Λυδίας ήταν προσωπικό μου θέμα 
Την δική του απάντηση έδωσε ο Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Σωτήρος στο Μόναχο, Πέτρος Κλιτς, ο οποίος είναι το πρόσωπο της ημέρας, έπειτα από τις διαστάσεις που πήρε το βίντεο από την βάπτιση της μικρής Λυδίας. 
Υπενθυμίζουμε ότι τις τελευταίες ώρες κάνει… θραύση το βίντεο, το οποίο δείχνει τον παππά να ρωτάει το τρίχρονο κορίτσι αν θέλει να βαπτιστεί, και να σταματάει το μυστήριο, επειδή η πιτσιρίκα αρνείται.
«Αν αυτή η τακτική της συμβουλευτικής δημιούργησε πρόβλημα, ζητώ συγγνώμη και από τους γον είς που είδαν το πρόβλημα μονόπλευρα. 
Είναι σημαντικό να γίνονται μυστήρια σε όμορφο περιβάλλον σε συνεργασία γονέων και κληρικών. 
Δεν ζητάω τη συναίνεση για τη βάπτιση από τα βρέφη αλλά από τα νήπια», είπε ο 38χρονος που βρίσκεται στον συγκεκριμένο ιερό ναό από το 2008. 
«Καλό θα ήταν οι γονείς αν βαπτίσουν τα παιδιά τους σε μεγαλύτερη ηλικία, να τα έχουν πάει πρώτα στην εκκλησία για να εξοικειωθούν με το χώρο» κατέληξε. 
Πηγή: xespao.gr
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Το βίντεο, προκάλεσε αντιδράσεις. 
Ο ίδιος μίλησε σήμερα στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να βαφτίσει το κοριτσάκι.
 

Ο Πατέρας Πέτρος είναι Αρχιμανδρίτης  στον Ιερό Ναό Σωτήρος στο Μόναχο. 

Για το περιστατικό ανέφερε:
 

«Όταν το παιδί είναι άνω των 12 μηνών και πρέπει να βαφτιστεί,  παρακαλώ τους γονείς για ένα διάστημα να εκκλησιάζονται πιο τακτικά για να εξοικειωθεί το παιδί με τον Ιερέα και τον χώρο της εκκλησίας. Για να του δείξω πως θα τελεστεί η βάφτιση και τι θα συμβεί… για να μην τρομάζει.  

Η εκκλησία δεν απαγορεύει να γίνει το μυστήριο εάν το παιδί αρνηθεί. Είναι προσωπικό μου θέμα. Μια φορά μου συνέβη να τελέσω μυστήριο, μια πολύ άσχημη εμπειρία για μένα, και είπα δεν μπορώ να κάνω βαφτίσεις με την βία και το παιδί να ουρλιάζει μέσα στην εκκλησία».
 

Όσο για το αν είναι ακραία η στάση του ο Ιερέας απάντησε:
Δεν είναι ακραία η στάση. Δεν μου αρέσει η βία. Δεν μου αρέσει να πιέζω και για αυτό παρακαλάω τους γονείς να έρχονται στην εκκλησία πιο συχνά και όχι μόνο για τα βαφτίσια.
 

Ζητώ συγγνώμη εάν δημιούργησε πρόβλημα όλο αυτό, είπε τέλος ο ιερέας.

Για την ιστορία, τελικά η μικρή Λυδία βαφτίστηκε την ίδια μέρα από άλλον ιερέα της εκκλησίας.


ΠΗΓΗ:

Yahoo Ειδήσεις – 9 ώρες πριν

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

«Προσωπικό μου θέμα» η διακοπή της βάπτισης της μικρής Λυδίας, λέει ο Ιερέας

Διευκρινίσεις για την άρνηση του να βαφτίσει ένα τρίχρονο κορίτσι, έδωσε ο αρχιμανδρίτης του ιερού ναού Σωτήρος στο Μόναχο, Πέτρος Κλιτς, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση βίντεο.

Όπως ανέφερε ο ιερέας, μιλώντας στην εκπομπή του STAR «Live U», είχε ενημερώσει τους γονείς να εκκλησιάζονται πιο τακτικά, για να δει το παιδί πώς θα γίνει η βάπτιση. «Να είναι όμορφη βάπτιση», ανέφερε.

Στην ερώτηση αν η Εκκλησία απαγορεύει να τηρηθεί μια βάπτιση χωρίς τη συναίνεση του βαπτισθέντα, ο ιερέας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως είναι «προσωπικό μου θέμα, δεν μου αρέσει να τελείται ένα μυστήριο με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορώ να κάνω βάπτιση με τη βία. Η εκκλησία δεν το απαγορεύει».

http://topontiki.gr/article/77879