Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Μήνυμα από τον κ. Καρδάση, -απάντηση σε σχολιασμό αναγνωστών σχετικά με την καταστροφή των αρχαίων ναών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ:

Leonidas Moyzakitis
Αυτό πείραξε τον ιερέα,όταν οι χριστιανοί έκτιζαν πάνω σε αρχαία μνημεία δεν τον πείραζε;;;;

Panagiotis Vasilopoulos

Top commenter
Ετσι ακριβώς ειναι !!!! 
Γαμισανε ολους τους αρχαιους ναους
http://xairete.blogspot.gr/2014/04/blog-post_9706.html
Μήνυμα...
...από τον κ. Καρδάση, 
(απάντηση σε σχολιασμό αναγνωστών σχετικά με την καταστροφή των αρχαίων ναών).

Αγαπητέ κ. Παναγιώτη

Από τα σχόλια των αναγνωστών καταφαίνεται, ότι η καταστροφή των αρχαίων ναών οφείλεται σε κάποιους χριστιανούς, που αυθαίρετα ασελγούσαν πάνω σε ειδωλολατρικούς ναούς.

Δεν γνωρίζω, αν είναι γνωστόν, ότι για την καταστροφή των αρχαίων ειδωλολατρικών ναών έχει θεσμοθετήσει επίσημα η Εκκλησία, δηλ. το σώμα του Χριστού, το σώμα των αγίων, με σχετικούς Κανόνες που έχει θεσπίσει...

...και συγκεκριμένα:
Ή Σύνοδος της Καρθαγένης του 418 με τους Ι. Κανόνες 58 και 84 ζητεί από τους αυτοκράτορες την καταστροφή των ειδώλων και των ναών. 
Οι κανόνες αυτοί, που αφορούσαν αρχικά την περιοχή της Αφρικής, έλαβαν κατόπιν οικουμενικό κύρος, για ολόκληρη την Εκκλησία με την επικύρωσή τους από τον β΄ Κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής.

Ειδικότερα, ο κανών 84 της συνόδου της Καρθαγένης καταγράφει: "Ήρεσεν αιτηθήναι από των ενδοξοτάτων Βασιλέων, ίνα τα λείψανα της ειδωλολατρείας μη μόνον τα εν ξοάνοις, αλλά και εν οιονδήποτε τόποις, ή άλσεσιν, ή δένδροις, παντί τρόπω εξαλειφθώσι". 

Κατά την ερμηνεία του αγίου Νικοδήμου: "Και ούτος ο κανών παρομοίως με τον ξδ΄ διορίζει, ότι να ζητηθή από του Βασιλείς (δηλ. τον Θεοδόσιο Β΄ στην ΚΠολη και τον Ονώριο στη Ρώμη), το να εξαλειφθούν με τελειότητα δια προσταγής αυτών όλα τα εγκαταλείματα της ειδωλολατρείας, τόσον τα αγάλματα, όσον και οι βωμοί των ειδώλων, οι εις τα δάση και δένδρα και εις άλλους οιουσδήποτε τόπους ευρισκόμενοι. 

Από τον παρόντα Κανόνα φαίνεται να δίνεται εκείνη η ευλογία όπου υπεσχέθη ο Θεός να δώση εις τον Ιακώβ, όταν συντρίψη όλα τα λείψανα των ειδώλων. 
"Αύτη εστίν η ευλογία αυτού, όταν θώσι πάντας τους λίθους των βωμών κατακεκομμένους ως κόνιν λεπτήν, και ου μη μείνη τα δένδρα αυτών και τα είδωλα αυτών εκκεκομμένα ώσπερ δρυμός μακράν" Ησαϊας, κεφ. κζ΄ 9 (περί καταστροφής ναών)", αλλά και Ζαχαρίας 13. 2 (περί εξάλειψης ειδώλων).
Αγαπητέ κ. Παναγιώτη
Ευτυχώς, που υπήρξαν τοπικοί άρχοντες και δίστασαν να εφαρμόσουν τους Κανόνες αυτούς, διαφορετικά δεν θα υπήρχε Παρθενώνας και λοιπά ιερά. 
Στις μέρες μας ζήσαμε κάποιες τέτοιες καταστροφές, τη φορά αυτή από φανατικούς μουσουλμάνους ταλιμπάν, αρχαίων και μοναδικών αγαλμάτων του Βούδδα στο Αφγανιστάν.

Φιλικά
ΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: