Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Παναγιώτης Τελεβάντος: ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ (ΑΡΑΘΥΜΟ)

ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ (ΑΡΑΘΥΜΟ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
Λάβαμε ηλεκτρονική επιστολή, που υπογράφουν νέοι του Κογκό, που ξεσπαθώνουν εναντίον του Σεβ. Μητροπολίτη Παντελεήμονα (Αράθυμου), με την οποία προσπαθούν να συγκινήσουν όποιο μπορεί να τους βγάλει από την αποπνιχτική κατάσταση που βρίσκονται ή να τους συμπαρασταθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Η επιστολή τους είναι επιστολή πόνου, αλλά και απίστευτων -beyond words- καταγγελιών εναντίον του Σεβ. Μπραζαβίλ.
Στέκομαι με πολύ σεβασμό μπροστά στην αγανάκτηση και την πικρία τους, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι, με αυτά τα ξεσπάσματα, δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα και κινδυνεύουν επιπλέον με νέα μήνυση εκ μέρους του Σεβασμιότατου.
Αν ποτέ αποκτήσουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που μπορούν να σταθούν στα δικαστήρια τότε το πράγμα διαφέρει.
Η φιλική μου ταπεινή συμβουλή, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι είναι αγνοί άνθρωποι που έχουν πικραθεί αφάνταστα, είναι να σταματήσουν να στέλλουν αυτού του είδους τις επιστολές.
Δεν νομίζω επίσης ότι έχει νόημα να απευθύνονται στον Μακαριότατο Αλεξανδρείας για να τους λύσει το πρόβλημα επειδή είτε δεν θέλει, είτε -αν οι πληροφορίες που είδαν το φως είναι αληθείς- δεν μπορεί να τους βοηθήσει.
Η μόνη πρακτική διέξοδος που υπάρχει, κατά την άποψή μου, είναι αυτή που εισηγήθηκα από την αρχή.
Ας πλησιάσουν τις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κογκό και ας κάνουν παραστάσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, επειδή, αν το Υπουργείο πειστεί ότι υπάρχει σοβαρό θέμα, η παρέμβάση του μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τις εξελίξεις.
Παράλληλα είναι βέβαιο ότι όλοι οι ιεραποστολικοί σύλλογοι -εκτός ίσως από αυτόν που βοηθά και τον Μεξικού Αθηναγόρα- ότι θα είναι κουμπωμένοι έναντι της ιεραποστολής στο Κογκό επειδή θα φοβούνται με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που στέλλουν.
Γι’ αυτό ας μη χάνουν τις ελπίδες τους. Ας κάνουν προσεκτικά τις κατάλληλες κινήσεις -χωρίς συναισθηματική φόρτιση- και δεν αποκλείεται άμεσα, ή σε βάθος χρόνου, ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας να εξαναγκαστεί να ενεργήσει κατά Θεόν.
Και κάτι τελευταίο. Τα παιδιά αυτά, προσήλυτοι στην Ορθοδοξία, είναι φυσικό να σκανδαλίζονται με όσα βλέπουν και με όσα ακούουν και με όσα ζουν.
Ας προσπαθήσει κάποιος που τους αγαπά να αντιληφθούν ότι, εκτός από το Θεό, υπάρχει και ο διάβολος, ο οποίος ποτέ δεν αφήνει το έργο του Κυρίου χωρίς να σπείρει ζιζάνια.
Ολοι -σε κάποιο στάδιο της ζωής μας- γευτήκαμε πικρή απογοήτευση επειδή άνθρωποι της Εκκλησίας ενεργούν με τρόπο που μόνον με τον Χριστό δεν έχει σχέση. Γι’ αυτό ας μη στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε ανθρώπους, αλλά στον Κύριο. Ζητείται, λοιπόν, Κυρηναίος να άρει τον σταυρό του σκανδαλισμού αυτών των νέων παιδιών που αγάπησαν την πίστη μας και νιώθουν βαθύτατη πικρία επειδή στο πρόσωπο του Σεβ. Κογκό γνωρίζουν οτιδήποτε εκτός από στοργικό πατέρα και πρότυπο επισκόπου.


http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2014/03/blog-post_1498.html


ΣΧΕΤΙΚΟ

Η Ορθόδοξη Νεολαία του Κονγκό: Μια από τις ετικέτες του ιστολογίου «Χαίρετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: