Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Δεν ξανάγινε! Ιδού η Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Χαλκίδας, και η απαγόρευση στις γυναίκες που παρευρίσκονται στα μυστήρια (γάμου και βάφτισης) να επιδεικνύουν τα όποια κάλλη τους -ιδίως τα λεγόμενα «απόκρυφα» από αυτά!

 
Διαβάζω, ...
...και σε παρένθεση συμπληρώνω:
 

Χαλκίδος: «Πολλές φορές συμβουλεύσαμε, τώρα ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως»
 

Εγκύκλιο για το Μυστήριο του Βαπτίσματος εξέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την οποία απαγορεύει τον στολισμό όλων των Ιερών Ναών της Ιερής Μητρόπολης Χαλκίδος κατά την διάρκεια της τέλεσης του Ιερού Μυστηρίου. (δεν επεκτείνεται και στους γάμους το ίδιο μέτρο, διότι υπάρχει ο φόβος να στραφούν στον πολιτικό γάμο τα ζευγάρια, και να χαθούν πολλά από τα τυχερά των παπάδων, και οι ανάλογες εισπράξεις στο παγκάρι)
 
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος αναφέρει χαρακτηριστικά «πολλές φορές συμβουλεύσαμε, παραπονεθήκαμε, διδάξαμε σε κηρύγματα, ευκαίρως ακαίρως, τώρα ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως».
 

Ακολουθεί το κείμενο του Σεβασμιωτάτου:
Παρατηρώ ότι, κατά τα τελευταία κυρίως χρόνια, μία επικίνδυνη τάση εκκοσμικεύσεως έχει εισέλθει και στον ιερό χώρο της θείας λατρείας (με πρώτους διδάξαντες εμείς τους ίδιους, τους δεσποταδες, με την επίδειξη τόσου χρυσού στα προκλητικά -φαρισαϊκά άμφια μας) με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία των τελουμένων αγίων μυστηρίων, τα οποία και γελοιοποιούνται ενίοτε (με τη δική μας ανοχή, στον οίκο αυτό της ενοχής που τον λέμε τάχα εκκλησία), με τις επιλογές μας και τη στάση μας. 


Με την αγάπη, λοιπόν, που σας έχω, αλλά και το αίσθημα μεγάλης ευθύνης (χα –χα) το οποίο με διακατέχει, ως Επίσκοπο (δείτε καλέ, ανατρίχιασα!), σας παρακαλώ να προσέξετε πολύ αυτά που σήμερα σας γράφω και έχουν σχέση με το άγιο Βάπτισμα (είπαμε τον γάμο δεν τολμάμε να τον θίξουμε, ομοίως), το οποίο αποτελεί την θύρα της Βασιλείας των Ουρανών… (…αλλά και «θύρα» των φαρδιών παπαδικών τσεπών μας, βεβαίως).
 

Πρέπει, κατ' αρχήν, όλοι να κατανοήσουμε (και οι παπάδες;) ότι το Βάπτισμα δεν είναι παιγνίδι (όπως εκείνο το «τάκα – τάκα, που κάνει το παιδί μακάκα», να πούμε). 
Βαπτίζουμε τα παιδάκια μας στην βρεφική τους και τη νηπιακή ηλικία (για να προκάνουμε, διότι αν μεγαλώσουν, και μας καταλάβουν τη ρόλο βαράμε, τότε δεν θα έλθουν ποτέ να τα βαφτίσουμε από μόνα τους)… 

Τα βαπτίζουμε, εντάσσοντάς τα στο σώμα και τη Χάρη του Χριστού, την Αγία μας Εκκλησία (εισπράττοντας παράλληλα τα ανάλογα τυχερά μας), αλλ' αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει και να μετατρέψουμε την Εκκλησία μας, τον Ι. Ναό μας, σε παιδική χαρά(και που μακάρι να ήταν έτσι, μόνο... Αν δηλαδή δεν μετατρεπόταν ακόμα και σε μπουρδέλο, πολλές φορές!)

Προς αυτήν την κατεύθυνση μας προϊδεάζουν, είναι αλήθεια, πολλά από τα προσκλητήρια, τα οποία, στην προσπάθειά τους να πρωτοτυπήσουν, δίνουν την εντύπωση ότι μας προσκαλούν σε «πάρτυ» και όχι σε μυστήριο. (άλλα εμείς, αν και τα βλέπουμε αυτά τα προσκλητήρια, δεν επεμβαίνουμε, για να μη χάσουμε – είπαμε – τα τυχερά μας).
 

Ακολουθεί ο δήθεν στολισμός στον Ιερό Ναό, που αρχίζει από τα σκαλοπάτια της Εκκλησίας και επεκτείνεται τις περισσότερες φορές και εντός Αυτής και περιλαμβάνει μπαλόνια, κορδέλες, μίκυ μάους, λουλούδια, κ.λπ. (…και αυτό είναι -κοντά στα άλλα, και αντίπραξη προς τον Επίσκοπο, ο οποίος έχει το αποκλειστικό προνόμιο να εμφανίζεται σαν μίκυ μάους, στο ναό, με εκείνο το γελοίο καθίκι – τη μίτρα – στο κεφάλι!)
 

Δυστυχώς, ούτε η κολυμβήθρα εξαιρείται από τέτοιους στολισμούς, ενώ και στις λαμπάδες, που συμβολίζουν το φως του Χριστού, ακόμη-ακόμη και στο μπουκάλι με το λάδι τοποθετούνται φιγούρες κινουμένων σχεδίων, αρκουδάκια, κουκλάκια και ό,τι άλλο επινοεί το εμπορικό δαιμόνιο, άσχετο πάντως με το μυστήριο. Αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να συνεχισθούν... (δεν επιτρέπεται να συνεχίζουν οι ιερείς μας να κάνουν τον μαλάκα, να κάνουν ότι δεν τα βλέπουν – όπως τόσα χρόνια, όλα αυτά!)
Πολλές φορές συμβουλεύσαμε, παραπονεθήκαμε, διδάξαμε σε κηρύγματα, ευκαίρως ακαίρως (άλλα μας έγραψαν στα… «αρχεία» τους), και τώρα ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως. (Κακάν – Κακάν!)
 

Τίποτε από όσα αναφέρθηκαν η άλλα αυτού του κοσμικού πνεύματος δεν επιτρέπεται στο εξής να τοποθετούνται στα σκαλοπάτια του Ιερού Ναού η, πολύ περισσότερο, εντός Αυτού.
Δυστυχώς, όλα αυτά που κοστίζουν πολλά χρήματα, όπως και τα άλλα έξοδα των φωτογραφιών, βίντεο, κέντρων διασκεδάσεως κ.λπ. συνυπολογίζονται απερίσκεπτα και πάντως άδικα από τους ενδιαφερομένους στα έξοδα των μυστηρίων… (ενώ τα έξοδα των μυστηρίων, είναι… Άσε μη τα πούμε… Είναι… μυστικά! Χα!)
 

Αγαπητά μου παιδιά,
Σκεφθήτε, παρακαλώ, ότι θα μπορούσα να σιωπήσω…
Πιστεύω, όμως, ότι δεν επιθυμείτε τέτοια ψεύτικη μεταχείριση, που θα έχει για μένα αυστηρότατη τιμωρία από το Θεό (θα έχει από εδώ και πέρα, μέχρι τώρα ο θεός, μου τη χάριζε! Χα!) και για σας και τα σπλάγχνα σας οδυνηρές συνέπειες (και αυτό, μοιάζει με κατάρα, αν δεν το καταλάβατε!). 


Η αθεοφοβία και η ασέβεια παιδαγωγείται από το Θεό, για να συνέρχονται από την αναισθησία τους όσοι αναιδώς παρανομούν... (και όταν αναφερόμαστε σε αθεόφοβους, αναίσθητους και αναιδείς – αγαπητά μου παιδιά – εννοούμε μόνον εσάς, και δεν συμπεριλαμβάνουμε και τους ιερείς μας, αυτούς τους καημένους που δεν παίρνουν αρκετά τυχερά διότι πάτε και τα τρώτε όλα τα λεφτά σε λουλούδια!)
 

Με την ευκαιρία μάλιστα αυτής της επικοινωνίας (ελπίζω – αγαπητά μου παιδιά – να διαβάζετε το μπλογκ «χαίρετε» του κυρίου Μιχαλόπουλου, και να διαβάσετε και αυτά που σας γράφω), σας συνιστώ, να προσφέρετε στους συμμετέχοντες στη Βάπτιση, ως μαρτυρικά, «φλουράκια», που εικονίζουν το Χριστό και την Παναγία, τον τίμιο Σταυρό η μικρά εικονίδια του αγίου, του οποίου ο νεοφώτιστος έλαβε το όνομα (διότι μέχρι τώρα – γαμώτο, βάζατε χάντρες –ματάκια για το μάτιασμα, και πέταλα για γούρι, και εμείς κάναμε ότι δεν τα βλέπαμε όλα αυτά τα σατανικά).

Και για την ενδυμασία θέλω να σας συμβουλεύσω.
Και οι μεγάλοι, ακόμη, πρέπει να προσέξουμε την ενδυμασία μας (και εγώ ο ίδιος ακόμα, να μη ντύνομαι σαν καρνάβαλος) να προσέξουμε την συμπεριφορά μας και την ενδυμασία μας. 


«Πολλοί» (καλέ, «πολλές», θέλω να πω) εισέρχονται στον Ιερό Ναό με ενδυμασία αταίριαστη, δηλαδή άσεμνη (Πού; Στον οίκο ένοχης - ανοχής, στο ναό, που λέγαμε), ενώ και η στάση τους στην Εκκλησία και η εν γένει συμπεριφορά τους δεν είναι η αρμόζουσα… (…και με τον κάθε κωλό-παπα, να τα ανέχεται όλα αυτά, ρε πούστη!)
 

Σχηματίζουν παρέες, συζητούν, αντί να προσεύχονται, αστειεύονται, γελούν, μασούν τσίχλες, κάποιοι μάλιστα και δεν διστάζουν να καπνίζουν ακριβώς στην είσοδο της Εκκλησίας… (Το μόνο δηλαδή που δεν έχουν κάνει ακόμα, είναι και να μας χέζουν και να μας κατουράνε και την πόρτα!)
 

Τελειώνοντας, αφού σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για την πιστή τήρηση των παραπάνω, θυμίζω, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αποκατάστασιν της αληθείας, ότι για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων, μπορείτε, εάν θέλετε και ό,τι έχετε ευχαρίστηση (χα-χα-χα-χααααα!) να προσφέρετε, υπέρ του Ιερού Ναού και του προσωπικού του, επί αποδείξει. (Μαλακες, τώρα το καταλάβατε ότι ο καυγάς είναι για το πάπλωμα;)
 

Θεωρώ δε περιττό, ως αυτονόητο, να βεβαιώσω ότι είναι απολύτως κατανοητή και η αδυναμία οιασδήποτε προσφοράς… (…προσφοράς στην οποία υποχρεούστε, τέτοιοι πούστε, αν είστε δηλαδή φιλότιμοι, διότι τα «τυχερά» λέγονται και «φιλότιμα», σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Β΄). 

Ευτυχώς, έχουμε Ιερείς που αγαπούν δίχως να απαιτούν. (απλά επαιτούν, διότι η Εκκλησία μας είναι γωνιακό μαγαζί, είναι εμπόριο θρησκείας, είναι εκκλησία του μαμωνά, και ο χρηματισμός στα μυστήρια δείχνει ότι είναι και Σιμωνιακή Εκκλησία!)
 

Επί τούτοις διατελώ, Μετά πατρικών παρακλήσεων, ευχών και αγάπης
 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: