Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Έτσι βγήκε η φράση κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα!

ΣΧΕΤΙΚΟ:
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Σήμερα γιορτάζει, και, ο… «έντιμος άνθρωπος, ο κυρ Παντελής!

ΔΙΑΒΑΖΩ:
23 Οκτ 2013 | 11:17
Έτσι βγήκε η φράση κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα!

Στα 1830, σ’ ένα χωριουδάκι της Κυνουρίας, στο Άστρος, παρουσιάστηκε ένας περίεργος άνθρωπος, που άρχισε να διαδίδει επίμονα ότι ήταν ο… Άγιος Παντελεήμονας, που ήρθε να σώσει τον κόσμο από τις διάφορες αρρώστιες, που τον μάστιζαν. 

Όπως ξέρουμε όλοι μας σχεδόν, ο πραγματικός Άγιος Παντελεήμονας είναι ο προστάτης των ανάπηρων και οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι γιατρεύει, εκτός από τις άλλες παθήσεις και τις παραμορφώσεις του σώματος, καθώς και τους τυφλούς. 

Ο άγνωστος, ωστόσο, του Άστρους δεν έκανε το παραμικρό θαύμα. Επειδή, όμως, δεν ενοχλούσε κανέναν με την παρουσία του, τον άφηναν να λέει ό,τι θέλει. 
Παρ όλ’ αυτά, η φήμη πως στο όμορφο χωριό της Κυνουρίας παρουσιάστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας, απλώθηκε γρήγορα σε όλη την τότε Ελλάδα.

Όπως ήταν επόμενο, όσοι έπασχαν από τα μάτια τους, τ’ αφτιά τους, τα πόδια τους και από ένα σωρό άλλες ασθένειες, παράτησαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και ξεκίνησαν να πάνε στο Άστρος, με την ελπίδα ότι θα γίνουν καλά. 

Κι ήταν τόσοι πολλοί αυτοί οι ανάπηροι, ώστε από τα διάφορα χωριά που περνούσαν, έλεγαν οι άλλοι που τους έβλεπαν: «Κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα».

Πηγή: orthodoxanswers.gr
http://www.pontos-news.gr/permalink/16421.html



Σήμερα βέβαια, έχουν αλλάξει τα πράγματα, έχουν εξελιχτεί πολύ…
 

1. Ο ψεύτικος άγιος, έχει αντικατασταθεί από ψευτο-γέροντες, από ψευτο-καλογέρους, πεθαμένους κατά προτίμηση, και από το Άγιον Όρος ειδικά… 
Ειδικούς –έτσι τους πλασάρουν αυτοί που τους εμπορεύονται,  στο να θεραπεύουν… πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν!..

2. Αντικαταστάθηκε ακόμα ο «Παντελεήμονας» εκείνος, ακόμα και από ψεύτικα λείψανα… Από διάφορα κόκκαλα που οι δικοί μας τα βρίσκουν στο Βατικανό, όπου πάνε και παρακαλούν ώστε (κάποια από αυτά) να τους τα δώσουν οι παπικοί, για να τα φέρουν εδώ στις μητροπόλεις τους, να τα έχουν μόνιμα,  για να αυξήσουν έτσι τον μπεζαχτά στα παγκάρια των ναών τους…


3. Ο μαϊμού άγιος Παντελεήμονας  της Κυνουρίας, αντικαταστάθηκε ακόμα και από  μαϊμού εικόνες


Έτσι, έχουμε το φαινόμενο να περιφέρονται τακτικά ανά την Ελλάδα, διάφορες διάσημες εικόνες, θαυματουργές τάχα, όπως αυτή η Παναγία από τα Ιεροσόλυμα,  κλπ… 
Αλλά  για λόγους ασφαλείας, δεν μεταφέρονται, δεν περιφέρονται τα πρωτότυπα των εικόνων αυτών, αλλά «γνησία» αντίγραφα τους (στο κοπιάρισμα, αντιγράφηκε, μεταβιβάστηκε μαγικά, και η... θαυματουργική ικανότητα των πρωτότυπων εικόνων), οπότε σαν γνήσια αντίγραφα, τα υποδέχονται κι αυτά με μεγάλες τιμές, τα υποδέχονται (κουτσοί, στραβοί, μαλακοί κλπ), ακόμα και με τιμές… αρχηγού κράτους (αυτές τις μαϊμού εικόνες).

4. Αν μάλιστα μια Μητρόπολη είναι και φραγκάτη, όπως η δική μας εδώ στην Αργυρούπολη Αττικής, αν τον φυσάει δηλαδή τον παρά, τότε μπορεί να παραγγέλλει ακόμα και για πάρτη της μια τέτοια θαυματουργή εικόνα… Ένα γνήσιο αντίγραφο της, πιστοποιημένο από τον τοπικό μητροπολίτη εκεί που βρίσκεται το πρωτότυπο…
 

Έτσι, πριν από λίγες μέρες είχαμε μεγάλο πανηγύρι εδώ στην ενορία μας, την αγία Βαρβάρα (Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού), με μια τέτοια μαϊμού εικόνα, αντίγραφο λέει της Παναγίας Σουμελά, την οποίαν παρέδωσε στον δικό μας μητροπολίτη εδώ στη γειτονιά, ο ίδιος ο μητροπολίτης Βεροίας! 
 
Η μαϊμού αυτή εικόνα, όπως με πληροφόρησαν από τη γειτονιά, τοποθετήθηκε αρχικά στο κεντρο του ναού, μέσα  σε ένα κουβούκλιο (κάτι σαν τον επιτάφιο) και εκτέθηκε για μέρες σε… λαϊκό προσκύνημα!
Σήμερα –όπως με πληροφορούν πάλι- αποσύρθηκε από το κέντρο του ναού, και φυλάσσεται πλέον σε ασφαλές μέρος εντός του ιερού, του ναού αυτού. 

Θα ξαναβγεί λένε πάλι -με τυμπανοκρουσίες ξανά, στο πανηγύρι της αγίας Βαρβάρας, ώστε μαζί οι δυο εικόνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο!!!.. 

Χα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: