Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Να γιατί αυτή η Λαμπρή, θα μου μείνει αξέχαστη: Ήταν «ο μπάτσος της μαμάς», ήταν ο Ιερώνυμος, ήταν τα σούπερ μίνι, ήταν ο Εθνικός Ύμνος, και το άγημα με τα ναυτάκια!

Να γιατί αυτή η Λαμπρή, θα μου μείνει αξέχαστη:
 

Η τηλεόραση του STAR, άρχισε χθες το βράδυ, στις 11, να προβάλει την χαριτωμένη ξένη ταινία  «ο μπάτσος της μαμάς», («Stop! Or My Mom Will Shoot»), με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.
Την παρακολουθούσα από την τρισδιάστατη τηλεόραση μου, στη βεράντα… 


Τρισδιάστατη, διότι στα διαλείμματα για διαφημίσεις, έριχνα και καμιά ματιά στον κόσμο που περνούσε στον δρόμο, έξω από το σπίτι μου, για να πάει στην εκκλησία να πάρει το φως… 
Περνούσαν μαζί, και κάτι κοπέλες με εμφάνιση μπαρ γούμαν, με την λαμπάδα τους κι αυτές, καθ οδόν για τον ενοριακό μας ναό…  
Ολα λαμπρά, όλα καλά κι όλα ωραία, λοιπόν!
 
Αμέσως μετά το δεύτερο διάλειμμα όμως, και ενώ το έργο μόλις συνεχιζόταν, διακόπηκε πάνω στο μεγάλο το μπιστολίδι… 


Διακόπηκε ξαφνικά η ταινία… 
Δεν προλάβαμε να προβληματιστούμε, και να τσουπ στην οθόνη η εικόνα του Αρχιεπισκόπου ο οποίος έψελνε το Χριστός Ανέστη! Είχε πάει λοιπόν, 12 η ώρα!  
Από την εικόνα αστραπή που έδειξε το STAR, με συγκίνησαν τα ναυτάκια του αγήματος έξω από την εκκλησία… Θυμήθηκα τότε (1967 – 1969) που υπηρετούσα τη θητεία μου στο Ναυτικό και με είχαν δυο πασχαλιές, μπαγλαρώσει για το άγημα στη μητρόπολη… 
Μετά δε την επιστροφή μας στο Ναύσταθμο, όταν οι κουραμπιέδες εκεί είχαν τελειώσει το τσιμπούσι, δεν είχαν κρατήσει ούτε ψίχουλο για εμάς, και κοιμηθήκαμε νηστικοί!
 

Τα ναυτάκια λοιπόν, χθες, η τηλεοπτική εικόνα τα έδειχνε να άδουν! Υπέθεσα ότι ψάλουν το Χριστός Ανέστη μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο… Μετά όμως έμαθα ότι τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο! Φαίνεται δε, ότι σε αυτούς δεν είχε δοθεί ήχος, ή ότι κόπηκε, ή χαμήλωσαν τα μικρόφωνα!
 

Το STAR, δε, αμέσως μόλις έπαιξε το πρώτο Χριστός Ανέστη από τον Ιερώνυμο, γύρισε ξανά στην ταινία, στη συνέχεια από το μπιστολίδι… 
Σκέφτηκα τότε να βγάλω τα ακουστικά, για να δω τι γίνεται στα πέριξ… 

Και απόλαυσα τότε, ήχο φυσικό!.. 
Η πολεμική εικόνα από την τηλεόραση, πλαισιωνόταν από τους κρότους των βαρελότων που έπεφταν εκείνη την ώρα από τους πιστούς που έκαναν ανάσταση με τον παπά της ενορίας!

Αυτή ήταν Λαμπρή λοιπόν, και θα μου μείνει αξέχαστη!



ΣΧΕΤΙΚΟ:

«Απ' τα κόκαλα βγαλμένη» η φετινή Ανάσταση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: