Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Στην ακολουθία του Νυμφίου στον ιερό ναό αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής, παρίσταται απόψε ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος...

 Είχες την ψευδαίσθηση ότι η ακολουθία τελείται στον ουρανό, και όχι στη γη…

Στην ακολουθία του Νυμφίου στον ιερό ναό αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής, παρίσταται απόψε ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
 

Παρακολουθώντας την ακολουθία, έχουμε θετικά κυρίως σχόλια να κάνουμε.
 
Ας αρχίσουμε με την παρουσία του ίδιου του Αρχιεπισκόπου.

Μια σεμνοπρεπέστατη παρουσία, με έναν Αρχιεπίσκοπο, πολύ απλό, πολύ ανθρώπινο… Διακρίναμε και τους διάκους του, τα καλά παιδιά, πρώην διάκους του Χριστόδουλου.
 

Τι άλλο διακρίναμε;
Την ιεροπρεπέστατη παρουσία του αριστερού χορού των νεαρών ψαλτών, αυτών με το γενάκι. Μπράβο στα παιδιά. Πάντα άξια!
 

Το ίδιο μελωδικός, καθαρά βυζαντινός, και, ο δεξιός χώρος των ψαλτών, των περισσότερων και μεγαλύτερων. 
Εκεί όμως, παρατηρήσαμε τον κεντρικό ψάλτη να χειρονομεί, σαν να διευθύνει ορχήστρα, κάτι το θεατρικό, και αυτό δεν μας ενθουσίασε. Κρίμα!
 

Πάρα πολύ καλή εντύπωση, μας έκανε η όλη εμφάνιση των ευλαβών ιερέων του ναού, η όλη τους παρουσία, η εκφώνηση, η ανάγνωση των ιερών κειμένων, η ψαλτική τους… Να είναι ευλογημένοι!
Να πούμε κάτι καλό, και για τον σκηνοθέτη που μας χάρισε απίστευτα εντυπωσιακές εικόνες από το πολυπληθές ευλαβέστατο εκκλησίασμα, ανδρών και γυναικών, όλων των ηλικιών!
 

Είχες την ψευδαίσθηση ότι η ακολουθία τελείται στον ουρανό, και όχι στη γη…
Με τον τηλεοπτικό φακό, να εστιάζει σε αγγελικά νεανικά πρόσωπα, αλλά και σε ένα παμπάλαιο βιβλιαράκι της ακολουθίας που κρατούσε στα ροζιασμένα χέρια της μια ευλαβέστατη γερόντισσα, κυρία της ενορίας αυτής.
 

Αξιοπρεπής, και η εμφάνιση όλων των εικονοληπτών, σοβαρά ντυμένων, και εργαζομένων με θαυμαστό ζήλο, με ύψιστο επαγγελματισμό…
Εντυπωσιακές οι εικόνες, τα μακρινά -πανοραμικά πλάνα του εσωτερικού του ναού, με τον φακό να ζουμάρει και να κάνει αμβλεία την εικόνα…
Την αποψινή εικόνα, που τόση συγκίνηση μας προκάλεσε.


Τέλος, ακούσαμε και το «καλησπέρα σας, καλό Πάσχα» από τον μακαριότατο!

4 σχόλια:

stavroula είπε...

Καποια καλα να λεγονται ετσι? Για εν8αρρυνση προς το καλυτερο?

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ναι Σταυρούλα!
Σίγουρα, τώρα που το λες, βλέπω ότι βγαίνει κι αυτό!
Αν και εγώ δεν το είχα σκεφτεί έτσι, όταν έγραψα αυθόρμητα – από εσωτερική παρόρμηση - τα πιο πάνω!

Καλό Πάσχα, να έχετε!

Σ είπε...

"παρατηρήσαμε τον κεντρικό ψάλτη να χειρονομεί, σαν να διευθύνει ορχήστρα"

Συγγνώμη για το σχόλιο, μάλλον θα γνωρίζετε καλύτερα το θέμα ενώ δεν είδα και τη συγκεκριμένη ακολουθία για να έχω εικόνα!

Ο χοράρχης (συνηθιζόταν) όντως διευθύνει με τις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων το χορό των ψαλτών. Αυτό χρησιμεύει, από αυτά που έχω γνωρίσει: στην ενότητα των διαφόρων φωνών και την επίτευξη αρμονίας και την αποφυγή "ξεχωρίσματος". Στη διατήρηση του ρυθμού και των χρόνων του ήχου. Στην αποσαφήνιση των συμβόλων που απεικονίζονται στο μέλος (π.χ. κεντήματα) και την κατά δύναμη ευκρινή και ακριβή απόδοση του λόγου και της έκφρασης του ψαλμού. Υποθέτω ότι έχει σχέση και με την πολυπλοκότητα των συμβολισμών και την εξοικίωση του χορού με αυτόν τον ψαλμό (π.χ. ευρέως γνωστοί ψαλμοί ίσως -δεν ξέρω- δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διεύθυνση ο χορός). Φυσικά όλα προϋποθέτουν ταπεινότητα και κατάλληλη πνευματική προετοιμασία, διαφορετικά είναι τρύπα στο νερό. Αυτά μου έρχονται στο νου :)

π.χ.:https://www.youtube.com/watch?v=h-hscGz5Ljg

Καλή Ανάσταση!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Καλησπέρα, φίλτατε!

Και σήμερα, παρακολούθησα λίγο την τηλεοπτική ακολουθία…
Απόψε η ΕΤ1, ήταν στην μητρόπολη, όπου είδαμε και τον Αρχιεπίσκοπο με το μελιτζανί του φόρεμα, αυτο με την μακριά ουρά…

Είδαμε και τον δεξιό ψάλτη, με σεμνές, μετρημένες κινήσεις, με τα χέρια χαμηλά…
Ο άλλος, προχθές στο Μπραχάμι, θύμιζε κάπως τον Μίκυ Θεοδωράκη, στο να διευθύνει την ορχήστρα του σε κάποια συναυλία στον Λυκαβηττό…
Και εκεί, στον Λυκαβηττό, υπήρχε και μια σοπράνο που τον παρακολουθούσε και κατεύθυνε έτσι το τραγούδι της…

Στην εκκλησία όμως, κανείς από τους ψάλτες του, δεν κοιτούσε αυτόν τον αρχηγό να πούμε, να χειρονομεί, να χτυπιέται, διότι όλοι είχαν χαρτιά στα χέρια τους, με τους ψαλμούς και τις νότες, υποτίθεται.

Καληνύχτα σας, καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!