Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Οι δράστες, ήξεραν το σύνθημα (τον κωδικό πρόσβασης στο μοναστήρι) που ήταν: «εκκλησιά μολυβδωτή, μολυβδο – κοντυλο - πελεκητή»!..

Οι δράστες, ήξεραν το σύνθημα (τον κωδικό) που ήταν: «εκκλησιά-μολυβδωτή-μολυβδο-κοντυλο-πελεκητή»....

Και έτσι μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Πελεκητής», που βρίσκεται στην περιοχή της Καρύτσας του δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Σκοπός τους (σαν δύσπιστοι Θωμάδες), ήταν να ελέγξουν το πόσο θαυματουργή ήταν η φημισμένη (σαν θαυματουργή)  εικόνα αυτή της Παναγίας που βρισκόταν εκεί. 
Αν δηλαδή θα αντιστεκόταν ή όχι στην προσπάθεια τους να την αφαιρέσουν από το μοναστήρι… 

Μοναστήρι, τόπος προσκυνήματος για ανθρώπους (κανονικά πιστούς) που συνέρεαν εκεί, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, εξ αιτίας βέβαια της φήμης της εικόνας αυτής. 
Μιλάμε για μια θαυματουργή εικόνα, την «Παναγία Πελεκητή», κατασκευής του 1420 μ.Χ.!
Το συμβάν, πιθανολογείται ότι συνέβη τη νύχτα της προπερασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, πριν από μια εβδομάδα δηλαδή. 

Οι κύριοι αυτοί, αφού εξουδετέρωσαν τα συστήματα ασφαλείας της ιεράς μονής (κάμερες και συναγερμό), γνωρίζοντας καλά (άγνωστο πώς) τον κωδικό πρόσβασης (το σύνθημα «εκκλησιά-μολυβδωτή-μολυβδο-κοντυλο-πελεκητή»), εισήλθαν ανενόχλητοι από την μεγάλη πόρτα, την κυρία είσοδο, στα ενδότερα, στον χώρο του μοναστηριού...

Και τότε, έβαλαν σε εφαρμογή το καλά μελετημένο σχέδιο τους… Άρπαξαν το πολύτιμο θρησκευτικό κειμήλιο, που δεν έφερε καμία απολύτως αντίσταση (δεν υπερασπίστηκε δηλαδή με κάποιο θαύμα τον εαυτό του) και αναχώρησαν… Αναχώρησαν «προς άγνωστη κατεύθυνση», όπως μας λέει το ρεπορτάζ της Εσπρέσο… Δηλαδή… δεν άφησαν το επισκεπτήριο τους!

Την κλοπή, λέει το ρεπορτάζ, την διαπίστωσε ο νεωκόρος (έχει και τέτοιον το μοναστήρι), ο οποίος όπως διαβάζω: «έπαθε σοκ όταν είδε ότι η εικόνα έλειπε από τη θέση της. 
Πανικόβλητος ειδοποίησε την αστυνομία (το Αστυνομικό Τμήμα Καρδίτσας), άνδρες της οποίας έσπευσαν στο σημείο και άρχισαν τις έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες –αμφισβητίες θαυματουργών εικόνων…

Πηγή: espressonews.gr

Το σύνθημα ασφαλείας για την "Παναγία Πελεκητή" (μεγάλο σαν ξόρκι), ήταν εμπνευσμένο από τον γνωστό γλωσσοδέτη που λέει:

Μια εκκλησιά μολυβδωτή,
μολυβδοκοντυλο-
γλυπτοπελεκητή,
ποιος την μολυβδοκοντυλο-
γλυπτοπελέκησε;
Ο γιος του μολυβδοκοντυλο-
γλυπτοπελεκητή.
Αν είχα εγώ τα σύνεργα, τα μίνεργα,
του γιου του μολυβδοκοντυλο-
γλυπτοπελεκητή,
θα τη μολυβδοκοντυλο-
γλυπτοπελεκούσα,
καλύτερα από το γιο του μολυβδοκοντυλο-
γλυπτοπελεκητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: