Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Μ. Πέμπτη: Διαβάζω – σχολιάζω


"Όσα αυγά, γεννήσουν οι κότες τη Μεγάλη Πέμπτη, έχουν εξαιρετικά θαυμαστές ιδιότητες και αποτρέπουν κάθε κακό."

ΔΙΑΒΑΖΩ - ΣΧΟΛΙΑΖΩ: 

1. «Η Μ. Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Το πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και λέγεται για τους πιστούς ότι είναι καλό να λάβουν τη μέρα αυτή τη θεία κοινωνία.»
(Άλλες μέρες δεν είναι καλό;)


2. «Βασική ασχολία της ημέρας είναι και το βάψιμο των Αυγών. Πάσχα δίχως κόκκινα αυγά δε γίνεται.»
(Για να αναστηθεί ο Χριστός, θέλει το κόκκινο το αυγό του!)
3. «Σε ορισμένες περιοχές διατηρούν και κάποιες δεισιδαιμονίες: πχ το δοχείο όπου βάφουν τα αυγά, πρέπει να είναι καινούριο, τη βαφή δεν την βγάζουν από το σπίτι, ούτε επιτρέπεται να τη χύσουν.»
(Δεισιδαίμονες και χριστιανοί!)


4. «Όλα τα κόκκινα αυγά, δεν έχουν την ίδια χάρη. Θαυμαστές ιδιότητες, έχει κυρίως το αυγό της Παναγίας, το πρώτο αυγό που θα βάψουν και θα το βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού.
Με το αυγό της Παναγίας, οι γυναίκες σταυρώνουν τα παιδιά ενώ μερικές φορές το αυγό έχει και κάποιες ανατρεπτικές ιδιότητες. Όπως για παράδειγμα, αν το αυγό είναι τριών χρόνων και τοποθετηθεί στην κοιλιά εγκύου γυναίκας ή ζώου, αποτρέπεται το ενδεχόμενο αποβολής ».
«Στα χωριά της Καρδίτσας, πιστεύουν ότι το πασχαλινό αυγό έχει θεραπευτικές ικανότητες. Λένε μάλιστα ότι όσοι έχουν αιματώδη στίγματα στο ασπράδι των ματιών τους και σπάσουν το φυλαγμένο από πέρσι πασχαλινό αυγό και βάλλουν επάνω τον κρόκο, θα βρουν τη γιατρειά τους.»
(Αυγά, για πάσα νόσο και όχι μόνο!)


5. «Εξαιρετικές ιδιότητες έχουν και τα ευαγγελισμένα αυγά, εκείνα δηλαδή που στέλνονται στην εκκλησία για να λειτουργηθούν.»
[Είναι άραγε τόσο πιο πολύ εξαιρετικές οι ιδιότητες τους, όσο μεγαλύτερο είναι και το χρηματικό ποσό (τυχερό - ρεγάλο - μπαξίσι - λάδωμα) που δόθηκε στον παπά για να τα… διαβάσει τα αυγά αυτά;]


6. «Στη Σινώπη, βάφονται τόσα αυγά όσα τα άτομα του σπιτιού και ένα της Παναγίας. Το βράδυ τα βάζουν σε ένα κουτάκι και τα πηγαίνουν στην Εκκλησία για να διαβαστούν.
Τα τοποθετούν κάτω από την Αγία Τράπεζα και τα αφήνουν εκεί έως την Ανάσταση.»
(Μπα! Βάζουν και αυγά κάτω από την Αγία Τράπεζα; Εγώ ήξερα ότι μόνο σώβρακα και κιλότες έβαζαν για να ευλογηθούν!)


7. «Τα τσόφλια αυτών των αυγών, τα βάζουν στις ρίζες των δέντρων για να πιάσουν όλοι οι καρποί.»
(Τσόφλια χριστιανοί)


8. «Στον ίδιο σκοπό, αποβλέπει και το έθιμο των χωρικών της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το αυγό που θα πρωτοβάψουν τη Μεγάλη Τετάρτη τα μεσάνυχτα, (γιατί τότε βάφονται τα αυγά) θα ταφεί στην πρώτη αυλακιά του χωραφιού, εκεί ακριβώς όπου θα πρωταρχίσει το αλέτρι.
Αυτό γίνεται για να βλαστήσει ο σπόρος με τη ζωτική δύναμη που έχει μέσα του το αυγό.»
(Τα μεσάνυχτα βάφουν αυγά, τα μεσάνυχτα ανασταίνουν και τον Χριστό! Μπρρρρ!)
9. «Η σύμπτωση ασκεί πάντα ιδιαίτερη γοητεία στο πνεύμα του λαού. Έτσι όσα αυγά, γεννήσουν οι κότες τη Μεγάλη Πέμπτη, έχουν εξαιρετικά θαυμαστές ιδιότητες και αποτρέπουν κάθε κακό.»
(Καλά έλεγα εγώ τις προάλλες για… Εκκλησία κο-κότα!)


10. «Στο Σοποτό των Καλαβρύτων, τα αυγά που γεννιούνται τη Μ. Πέμπτη, τα πηγαίνουν στην Εκκλησία την ίδια μέρα, και αφού διαβαστούν, τα θάβουν πάλι την ίδια μέρα σταυρωτά στο αμπέλι για να μην το τρώει το σκαθάρι ή για να μην πέσει χαλάζι.»
(Χα, χα!)


11. «Στην Κορώνη, τα φυλάνε στο σπίτι και τα τρώνε όποτε τους πονάει ο λαιμός, γιατί πιστεύουν ότι κάνουν πολύ καλό.»
(Γεια σου μπάρμπα, από την Κορώνη!)


12. «Θαυμαστές ιδιότητες αποδίδονται και στα κεριά που ανάβουν, όταν διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια.»
(Τέσσερα δεν ήταν τα Ευαγγέλια;)


Πηγή: greeknews.biz


- ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΣΧΕΤΙΚΟ: 
Κυριακή, 4 Απριλίου 2010

Τσόφλια χριστιανοί

3 σχόλια:

Mιχάλης είπε...

Παναγιώτη,

Σου εύχομαι από τώρα(θα λείψω εκτός πόλεως για λίγες ημέρες και χωρίς σύνδεση με διαδίκτυο) Καλό και ευλογημένο Πάσχα και Καλή Ανάσταση. Καλή συνέχεια στο xairete και ό,τι γενικότερα επιθυμείς να πραγματοποιηθεί. Το φως της Αναστάσεως να φωτίζει πάντα τη ζωή σου. Χαιρετισμούς.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Καλό σου ταξίδι, αγαπητέ Μιχάλη! Καλά να περάσεις, και με χαρά και υγεία να ακούσεις το «Χριστός Ανέστη!». Με το καλό και η επιστροφή σου, για να τα πούμε ξανά, εδώ στο «χαίρετε», σαν αδέλφια, όπως πάντα! :-)

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ευχές

http://xairete.blogspot.com/2010/04/blog-post_5748.html